Механізм "ООН - водні ресурси" встановлює щорічну тему дня водних ресурсів. Тема 2022 року - підземні води: роблячи непомітне помітним.

Що таке підземні води?

Це водні ресурси, що знаходяться в підземних водоносних горизонтах, що являють собою геологічні утворення гірських порід, піску, гравію та містять значні обсяги води. Вони живлять джерела, річки, озера та водно-болотні угіддя, а також просочуються в океани. Поповнюються в основному за рахунок проникнення в ґрунт опадів у вигляді дощу та снігу.

Чому підземні води важливі?

Майже вся рідка прісна вода у світі – це підземні води, без яких життя було б неможливим. Більшість посушливих районів світу повністю залежать від цих вод. Підземні води представляють більшу частину води, яка використовується для пиття, санітарних потреб, виробництва продуктів харчування та промислових процесів. Підземні води вкрай важливі для здорового функціонування екосистем, таких як водно-болотні угіддя та річки. Надмірна експлуатація даних вод може призвести до нестійкості та просідання ґрунту, а у прибережних регіонах – до проникнення морської води у підземні шари.

Які важливі кроки ми можемо зробити для збереження підземних вод?

Підземні води завжди були вкрай важливими, проте цей факт не завжди був повністю визнаним. Ми повинні захищати підземні води від забруднення та використовувати їх дбайливо, зберігаючи баланс між потребами людей та планети.

Життєво важлива роль підземних вод у системах водопостачання та санітарії, сільському господарстві, промисловості, екосистемах та адаптації до зміни клімату має бути відображена у політиці сталого розвитку. В рамках Глобальної рамкової програми прискорення досягнення ЦУР 6, особливо в галузі інновацій, управління, даних та інформації, повинні бути вжиті термінові заходи щодо підземних вод.

Підземні води непомітні людському оку, але їхній вплив помітно всюди.

 

Наші контакти

БУВР Південного Бугу

Україна, 21100, м. Вінниця, вул. Василя Стуса, 7

тел./факс (0432) 52-09-00

 

e-mail: buvr.vn@gmail.com

гаряча лінія: 67-20-01

Ми в соцмережах: 

  

м. Вінниця 2024. Розробка сайту - студія «Webhit»