15 березня в.о. начальника БУВР Південного Бугу Володимир Крисько взяв участь в апаратній нараді Вінницької ОДА в онлайн-режимі.

Під час наради, зокрема, розглядалось питання забезпечення потреб населення та галузей економіки водними ресурсами у разі настання маловоддя.

Так Володимир Григорович повідомив присутнім про формування весняного водопілля та водність басейну Південного Бугу.

Також з метою забезпечення стабільного питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану в басейні на засіданні Міжвідомчої комісії, 2 березня, встановлені оптимальні режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем басейну річки Південний Буг.

 

Довідкова інформація про

водогосподарську обстановку в басейні Південного Бугу у 2020 році 

Упродовж осінньо-зимового періоду 2019-2020 рр. в басейні склалися  вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного водопілля.

Календарна зима 2019-2020 рр. характеризувалася аномально й стабільно теплою погодою (без стійкого переходу середньодобової температури повітря через 00 С в сторону від’ємних значень) та меншою за норму кількістю опадів.

Опади в період календарної зими 2019-2020 рр. випадали переважно у вигляді дощу і мокрого снігу. З осені та упродовж зими 2020 року (включно перша декада лютого) зберігався недобір опадів.

Аномально тепла погода визначила відсутність основного чинника весняного стоку – снігових запасів. Сталого снігового покриву до кінця січня не було. Водність з осені зберігалася меншою за середні багаторічні значення, середні за січень витрати води склали 50-80  % місячної норми.

Весняне водопілля минулого року було не вираженим. Об׳єм повені 2020 року склав 164 млн.м3. В порівнянні з середнім багаторічним стоком весняної повені це становило 12%.

Починаючи з липня місяця і до кінця 2020 року на річках басейну утримувалась дуже низька водність, що спричинено було спекотною погодою та дефіцитом опадів.

Припливні витрати води до водосховищ були мінімальні, спостерігалось значне зниження рівнів води на річках та водоймах. Середні витрати по гідропостах в порівнянні з даними багаторічних спостережень були близькі до найменших.

Середні припливні витрати до Ладижинського водосховища у липні-вересні були в межах 2,0 – 4,0м3/с . Тому, у зв’язку з низькими припливними витратами та необхідністю скиду екологічних витрат у нижній б’єф, водосховище щоденно, спрацьовувало рівень води на 2-3 см і його рівень станом на 1 жовтня був понижений на 1,28 м нижче нормального підпірного рівня.

У період низької водності 2020 року,  з метою забезпечення стабільного питного водопостачання населення, підтримання екологічно-

безпечного стану в басейні,  було організовано проведення 5 попусків з  водосховищ. Загальний обсяг спрацювання склав 11,6 млн.м3.

Водосховища, які забезпечували питні та побутові потреби населення, працювали на припливних витратах і забезпечували безперебійну роботу насосних станцій.

В цілому в районі басейну річки Південний Буг водність 2020 року була надзвичайно низькою (99-99,5 % забезпеченості стоку), особливо у верхній течії річки - Хмельницька та Вінницька області.

Середня річна витрата води за 2020 рік по водпосту Олександрівка склала 22,4 м3/с при нормі 91,4м3/с, або 24,5%.

В даний час на річках басейну спостерігається стабільний режим з незначними добовими коливаннями рівнів води.

За даними Укргідрометцентру весняне водопілля 2021 року очікується низьким.

Станом на 15 березня водосховища, які забезпечують питні та побутові потреби населення наповнені на 100 - 106 %. Решта водосховищ в середньому – на 92 - 101 %.

 

Наші контакти

БУВР Південного Бугу

Україна, 21100, м. Вінниця, вул. Василя Стуса, 7

тел./факс (0432) 52-09-00

 

e-mail: buvr.vn@gmail.com

гаряча лінія: 67-20-01

Ми в соцмережах: 

  

м. Вінниця 2024. Розробка сайту - студія «Webhit»